Akadálymentesítési beállítások

Házi Segítség nyújtás linkje
Szociális étkeztetés formanyomtatvány leírása
Idősek nappali ellátása formanyomtatvány megnyitása
Család- és gyermekjóléti szolgáltatással kapcsolatos információk

A vírushelyzet elmúltával 2022. februárjának végén az orosz- ukrán háború okán térségünkbe is érkeztek a háború elől menekülő családok, gyermekek.

Az orosz- ukrán háború 2022. február 24. napján kezdődött, 2022. február 28. napján egy busznyi gyermek és felnőtt érkezett egy Balatonlelle közigazgatási területén lévő fővárosi önkormányzati tulajdonú üdülőbe. A magyar és ukrán állampolgárok megjelenésével új feladat hárult ránk.

A Gyvt. 4. § (1) bekezdés a) pontja alapján a Gyvt hatálya kiterjed a (3) bekezdésben foglalt eltéréssel Magyarország területén tartózkodó magyar állampolgárságú, valamint - ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik - a letelepedett, bevándorolt, illetve befogadott jogállású, továbbá a magyar hatóságok által menekültként, oltalmazottként, illetve hontalanként elismert gyermekre, fiatal felnőttre és szüleire;

  1. c)pontja alapján pedig a menedékjogról szóló törvény szerint, arra a tizennyolcadik életévét be nem töltött menedékjogi kérelmet benyújtó külföldi gyermekre - kivéve a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején a tizennegyedik életévét betöltött és tizennyolcadik életévét be nem töltött elismerését kérő kísérő nélküli kiskorúra -, aki jogszabály vagy szokás alapján felügyeletéért felelős nagykorú személy kísérete nélkül lépett Magyarország területére, vagy a belépést követően maradt felügyelet nélkül, mindaddig amíg ilyen személy felügyelete alá kerül - feltéve, hogy az illető gyermek kiskorúságát a menekültügyi hatóság megállapította.

Mindezek figyelembevételével a Balatonlelle közigazgatási területén megjelent menekült és menedékes jogállású és kettős állampolgárságú személyek megsegítésére adományaikat felajánló lellei lakosok között végeztünk adományközvetítő szerepet. Valamint a társadalmi (magánszemélyek és vállalkozók által)  és önkormányzati segítséggel megszervezett étkeztetést biztosítottunk részükre.